School: Scoil N. Gobnait (roll number 16281)

Dún Chaoin, Co. Kerry
Muiris Ó Dálaigh

(ar leanamhaint)
    Bhí muinntir an pharóiste seo ag crith 'na gcroiceann roimis an ndream thuaidh idir ló agus d'oidhche agus d'fhan mar sin ach sa deire tháinig seana-shaighdiúir ón áit, ó Bhaile Bhiocáire abhaile ar a phinsean.
    Bhí cúpla piostal aige agus nuair a chualaidh sé agus a chonnaic sé cad a bhí ar siúbhal dúbhairt go gcuirfeadh sé féin stop leis.
    Chuirfeadh leis, mar bhí sé ullamh glan bheith rómpa an cheud bhabhta eile, agus sé a leagfadh ladhar acu mar ní raibh aon ghunaí acu san.
    Ach bhí fear de mhuinntir Mhainín i mBaile an Ghleanna go raibh gaol aige leis an ndream thuaidh agus chuaidh sé chúcha de thruip oidhche i ngan-fhios agus thug an t-eolas dóibh. Chuir san eagla ortha agus as san amach ní leoghfadh eagla dóibh teacht.
    Thuit rud eile leis amach a mhaoluig an t-olc. Phós an Croppy bean ó Bhaile an Challa i bParóiste an Fhirtéaraig agus as san amach bhí an dhá dream ag eirghe ceanamhail ar a chéile cé go bhfuil smut den mí ghnás le feiscint idir an dá pharóiste go dtí an lá indiumh.
      1. people
    Labhras Ó Ciabháin