School: Cill Mhic an Domhnaigh, An Daingean (roll number 11146)

Cill Mhic an Domhnaigh, Co. Kerry
Tomás Ó Séaghdha

idir an dá shúil ortha. Bhailigeadar leó go tapaidh
    Croist na ngadhar a beadh duine eile aca bíodh sé sin ag fiadach ins an gcnoc na h-aon lá. Bhí mná an phároiste scannruighthe roimis mar bhí sé ana malluighthe. An lá seo tháinig sé isteach i dtig éigin timcheall. Lotrig sé braon té. Dúbhairt bean an tighe leis fanamhaint go fóíll mar ná raibh aon bhraon uisce sa chiotal. "Cad é an saghas uisce é sin ar an dteine agat" ar seisean. Bhí sé san oighean aicí. "Uisce chuin beisti" arsa bean tighe. Níor dhéin se aonrud ac gráine té a chaitheamh shíos ann. D'ól sé an tae go breágh. Nuair a bhí sé ag imteacht an doras amach do ghuidh sé rath agus séan ar bhean an tighe agus sonas air a muinntír do mhair agus suaimhneas siorraide ar an muinnthír do chuaidh an bealac mor roimpe. Annsan ghaibh sé amach go ciúin séímh beannachtach.
  2. Fadó bhíodh buideanta díobh ag imteacht idteanta chéile ní h-ionann is anois. D'fanaidís trí lá nó mar sin i ngach baile dá dtéighidís ann. Lé tuiteamh na h-oidhche bhailígheadh muinntir an bhaile isteach chúca ag éisteacht lé na n-eactraithe. D'innsidis scealta ar cionnus mar bhí tig agus talamh aca féín tráth, ach gur bhuail an mí-ádh treasna ortha agus annsan chathadar imteacht ag iarraidh a ndéirce. Bhíodh cuid de lucht siubhail seo óg agus cuid aca aosta, cuid
      1. people by social grouping