School: Cill Mhic an Domhnaigh, An Daingean (roll number 11146)

Cill Mhic an Domhnaigh, Co. Kerry
Tomás Ó Séaghdha

1. (continued from previous page)
    dul ó thig go tig, agus ceap na daoine gurbh amlaid a biodh na bróga ró mhór do, agus baisteadar "Tomás na mBuataisí Mora air."
  2. Is ar phósaidhthe agus ar rinncí abhídís. D'éilidís rinnce, spórt agus ól. Is iad an dream ná fuigheadh aon cuireadh chun dul ar an bpósadh a dheineadh iad féin a ghléasadh in a mbuachaillí tuighe. Tugaidís coirce leó as na gharraidhthe chun iad féin a ghléasadh. Bhíodh hataí árda tuighe ar a gceann aca.
    Téighidís isteach i dtig ba chun iad féin d'ullmhúghadh: Dheinidís a n-aghaidh agus a lámha a dhathú chun ná h-aithneofaí iad.
    Ní bhíodh puinn fáilte rómpa i gcuid dos na tighthe. Ba ghnáthach le cuidh acha díoghbháil a dhéanamh nuair ná faighidís aon deoch. An dream go mbíodh an caitheamh aimsire 'na dtig a dheintí an díoghbháil. Scaolthí a gcuid ba amach ar na bánta. Cuireadh a thuille acha an chairt anáirde ar chlaidhe agus bhainidís na rothanna uaithe.
    I dtighthe eile bhíodh ana fháilte rómpa. Ghéibhidís biadh