School: Leithead (roll number 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Fadó bhí clann Protustúnaig in-a gcómhnuidhe in áit fadó cailín agus trúr bucalaillí. Bhí sagart in-a cómhnuidhe inn aice leó. Bíodh sé ag teacht isteach ag cainnt leó gach lá. Aon lá bhíodar ag cainnt mar gheall ar Creideamh. Dubhairt an sagart ná raibh ain seans doibh ach go raghaidís go Hifrinn nuair a geóbhadh síad bás. Dubhairt an cailín ná ragadh mura mbeadh aon rud ach na deircanna go léir a thugann sí. Dubhairt an sagart ná coiméadadh sé sin amach í ach tamall ana bheag agus go raghadh sí go Hifirinn annsan. Cuaidh an sagart abhaile agus nuair bhí sé imthighthe tháinig brón ar na bucaillí nár bhuail síad é
    Máire Ní Shéaghdha
    Bean Ní Shúilleabháin