School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 01_031

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 01_031

1. Bhí fear ann uair amháin agus bhí mac aige. Ní raibh duine ar bith sa teach ach é féin agus a mhac. I gConamara seadh bhí sé 'na chomhnaidhe. Lá amháin bhí an mac a' tógáil claidhe le h-ais an tighe. Tháinig an t-athair go dtí é agus dubhairt sé leis gan é a thógáil. Dubhairt sé go ndéanfadh sé é. Thosaigh an bheirt aca ag troid. Mhairbh ? an mac an t-athair. Cuireadh é agus cúpla lá 'na dhiaidh sin tháinig trí sidheoga ar cuaird chuige. Dubhairt siad leis go raibh coir déanta aige agus go gcaithfeadh siad é a thabhairt go dtí an rí. Rith sé suas sa simléar agus cuireadh suas ina bharr é. Tháinig Garda isteach agus d'innis na sidheoga don Gharda an rud a bhí déanta. Dubhairt an Garda leis na sidheoga breith ar cheann eile agus é ' chrochadh
    Máire Ní Fhláithbheartaigh
    Ceathrú an Teampaill, Co. Galway