School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_008

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_008

1. (continued from previous page)
    thugtar air na scraibhín agus tugtar na scraibhiní sin annsin go na beithidhigh agus do na muca. Fágtar cupla lá annsin iad agus cuirtear amach fá' ngréin iad le go seargadh siad. Nuair a bhíonn siad seargáithe saithtear iad le maide sáithte. Is é an caoi a shaittear iad ná poll a dhéanam ídosach leis an maidhe saithte agus annsin an siol a shaiteadh sios ann agus é chlúdughadh. Bíonn na comhursainí ag cabhrú le chéile i gcomhnuidhe nuair a bitear ag cur na bhfataí. Da mbeadh duine ann agus nach mbeadh aige ach é féin chabhroch na comhursainí eile ar fad leis. Nuair a bhíonn siad ag fás agus barranaí ortha, bíonn go leor sálereacht ag fás ineacht leo agus bíonn ar na daoine é phiocadh agus iad a ghlanadh. Bíonn ortha iad lánughad freisin agus leasú feamhainne no aoileach a chur ortha agus mar sin
    Nóra Ní Chongaile