Scoil: Sáile (uimhir rolla 16052)

Sáile, Co. Mhaigh Eo
R. Ó Cuinn

Ar an leathanach seo

1. Caitheadh na daoine a dul go dtí an teampall no a gcuid talamh a thabhairt suas. Tháinig fear isteach as an dtír darbh ainm Neangal agus bhí fir eile leis. Bhí seipéal beag in uachtar Acla agus chuaidh sé isteach ann. Bhain sé amach cloch an uisge cosruigthe as san oidhche agus nuair a dhuisigh sé ar maidin bhí sí in a áit féin arís agus ní thiocfadh leo acorradh ó la sin amach. Bhí cloch eile gar don altóir agus caitliceach ar bith a leag a mhéar uirri tiochfadh leis a thoigint agus da mbéadh Gall ag dul de gróidte uirri ní thiochfadh leis cor abhaint aisti. Biodh go leor daoine ag teacht go sgoil Nangal agus biodh sé ag tabhairt biadh dóibh. Tháinig sé dhu Caisil annsin
    1. am