Scoil: Sáile (uimhir rolla 16052)

Sáile, Co. Mhaigh Eo
R. Ó Cuinn

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé an bocht. Chaill sé an t-airgead a shaothruigh sé ariamh. Bhí sé líonta le faitchíos agus ní raibh 'is aige céard a d'eireóchadh (leis) do agus a gcaillfaidhe é cé an caoi bheaf a chuid páistí in a dhiaidh. Bhí sé igcomhnuidhe ag cuimhneadh ar a cuid saidhbhris. D'fhás an fear seo suas chomh tanaidhe nárbh mhaith le aon duine a bheith ag conailt comhluadar leis. Lá breagh amháin bhí sé in a shuidhe ar cholb an bhóthair agus a cuid lámhaí faoi na claigean aige. Faoi ceann sgaithimh sinbhail dochtuir suas go dtí é agus d'fhiafraigh do céard abhí air. Dubhairt Séan leis á duigfeadh go dona céard a d'éireochadh da bean is da cuid páistí. Ní raibh fear mar mise riamh ar an domhan. Agus arís chuir sé a lamhaí faoi na
    Marta Ní Phiotáin
    Brigid Ní Phiotáin