Scoil: Gob an Choire (Clochar) (uimhir rolla 16890)

Gob an Choire, Co. Mhaigh Eo
Sr. M. de Sales

Ar an leathanach seo

1. Tá cúig reilg in Acaill, trí cinn Caitiligeach agus dhá cheann Protastúnach. Tá ainm na h-áite in a bhfuil siad ar gach ceann aca. Tá trí cinn suidhte le fánaidh an chnuic agus dhá cheann amach ar an leibhéal. Tá siad go léir sean acht sé cheann Cill Domhnaid an ceann is sine. Fadó ní raibh in Acaill acht í agus thagadh na daoine treasna na sléibhte leis an comhra nuair a bhíodh daoine caillte. Tá leachta tógtha in gach áit i leigeadar síos an t-ualach ag déanamh a sgíthiste.
    Cuma cearnógach atá ar gach ceann aca agus níl crann ag fás ionnta acht tá claidheanna thart ortha.
    Tá sean fothrach cille í reilg Cill Domhnaid agus cuirtear daoine ann fós. Ní ceart páistí a cailltear gan baiste a bheith curtha sa reilg beannuithe. Bhí áit fé leith ar a Chaiseal in a
    Caitlín Ní Ghallóglaigh
    An Caiseal, Co. Mhaigh Eo