Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé na chloca glasa ag gol é feicsint an fear bocht. Caileadh é féin go luath nuair a bhí an duine deireanach curtha aige mar go raibh a chroidhe briste.

Bhí bean i mBaile 'n Fhirteáraig Thiar agus bhí triúr cloinne aici 'sa droch shaogal. Ní mór an tiosbach a bhí riamh uirthi an bhean bocht an lá is fearr a bhí sí, ach bhí an donas ar fad ar an aindise nuair a tháinig an ganntanas bídh sa dúthaig.
    Bhíodh cúpla caora ag a fear sa cnoc, agus bhí dorn seithí caorach i gcuinne na cisteannach aici. Nuair a bhí an t-ocras ag breith ró dhian orra do ghearr sí suas na seithí agus cur sí ag rótadh ar an dteine iad. Niór dhein san an bfeart dóíbh 'muis. Cailleadh iad trí chéile.

An aimsir an droch shaoghal bhí lánamú i mBaile Eaglaise agus bhí gairdín gcabáiste laisthiar den tigh. Nuair a bhí an t-ocras