School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Poillthe Lábháin
    Bhí bheirth dríotháir ann fadhó agus bhí driotháir acu bhoct agus an driothair eile saidhbhir. Ní raibh ag an driothair, bocht acht chráin mhuiche, Lá amháin bhí an dhriotháir saidhbhir ag marbhú coiníní, chaith sé urchar agus bhuail sé máthair an driothair bhoicht agus marbuigh sé í. Thughadh an dhriothair saidhbhir chuigh an dligheamh, agus fuair an driothair bocht céadh púnt.
    Lá amháin chuaidh an driothair bocht ag an aonach agus ceannuigh sé go leór beithidigh, nuair a tháinich sé abhaile bhí an-ionghnamh ar an driothair saidhbhir agus d'fhiafruigh sé dhó cé'r cheannuigh sé na beithidhigh. Dubhairth sé gurbh ag aonach Poillthe Lábháin.
    Dubhairth an driothair saidbhir [?] go rachadh sé féin chuigh an aonach an chéadh lá eile. Maidhín lá ar ná bharrach d'éirigh sé go mhoch agus d'imhthigh sé leis chuigh an aonach agus nuair a tháinich sé chuig an aonach. bí cruinniú mór ag an aonach. Thoshuigh sé ag ceannacht, bhí na beithidhigh an-dhaor agus níor ceannuigh sé acht dhá bhó agus nuair a tháinich sé abhaile bhí sé an-tuirseach Taréis a aisthir fadha, annsin bhí
      1. poetry
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant