School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. An gobhan saor.
    Bhí fear agus bean ann fadó agus bhí mach achu. Sé an t-ainimh a bhí ar an n-athair Gobhan Saor. Lá amáin bí Rí ag cuir fhios ortha go Sasana. Chuaidh sé feín agus an mach ann aon lá amáin, agus nuair a bhí siadh leath bealaighe. Dubairt an t-athair leis an mhach an bealach a ghiorradh.
    Thosuigh an mach ag rithe, nuair a thaínigh an mach abhaile chuigh an mháthair dubairt sé leí gur dhubairt an t-athair leis an bealach a ghiorradh. Ceárd a rinne thú a dheír an máthair. Thosuigh mé ag rithe adeír sé. Go mbha leán sgrios orth a amadhain. arsa an mháthair. Tuighe nár thosuigh thú ag innseacht sgéal adeír sí.
    An dara lá bhí siadh ag dul go sasana aríst ag deánamh an chaisleáin. Dubhairt an t-athair leis an mach an bealach a giorradh.
    Thosuigh an mach ag innseacht sgeál, agus níor airigh siadh go
    AT0875: The Clever Peasant Girl