School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Ridhire Na gCleas
    Bhí fear ann fadha agus bhí aon mach amháin aighe. Oidhche amháin tainich Ridhire na gcléas istheach ar an urlár aighe agus bhí a dhá mhach dhéagh aonfeacht leis Thosuigheadar ag imhírth cléasa ar an urlár. Chuir fear an thíghe suimh mór ins na cléasannaibh a bhí ar bhun acha. D'fiafruigh an Ridhire an leigfeadh sé a mhach leo ar feadh la agus bhlian agus go mbeadh sé inann cléasanna imirth chomh maith leo. Dubairth an fear go leighfeadh, acht é bheith cinnthe é leigheann abhaile chuighe arís. D'imthigh siadh leo ar maidhin. Nuair a bhí an la agus bhlian suas bhí an t-athair ag shuil lé'n a mhach. Thainich sé céarth go leor, agus bhí an Ridhire agus a dhá mach dhéagh leis. Thosuigheadhar ag imhirth a gcleasa ar an urlár; agus bhí mhach an fhír inann na cléasanna imhirt chomh maith le dhá mach dhéagh an Ridhire. Bhí an bhródh ar an athair mhár gheall ar é bheith chomh mhaith sin. D'fiafruigh an Ridhire dhe an léighfeadh sé léis lá agus bhlian eile é. Dhubairth an féar gu[r] léighfeadh; acht é bheith dhéarbhthá é leigheann abhaile arís, Ar maidhin lá ar ná mháireach d'imtigeadhar leo. Nuair a bhí an la agus bhlian suas, thainiceadhar ag imirth a gchléas[a] ar urlár an thígh arís. An oidhche seo bhí mhach [an fhir] bheaghanach chomh mhaith leis an Ridhire.
    Annsin d'fiafruigh an Ridhire dhe fhéar an tighe
    AT0325: The Magician and his Pupil