School: Inbhear (roll number 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. (continued from previous page)
    leo" arsan Baideán. Tharraing sé buille amháin is bhain sé an ceann dí. Ní dheárna sé acht an claideamh a sháthadh isteach in-a clúais is a caitheadh sa gceis céadhna is caith sé na claigne eile. Annsin chuaidh sé abhaile agus réidthigh sé an teach agus ní raibh sé i bhfad go dtanaig na triúr gaisgídhe agus iad trom tuirseach. "Tá rud mór le n-éirigh dúinn caithfidh sé, níor chualaidh muid búir fathaigh ná géim cailligh anocht" ar siad san. "Ó béidir gur níos luagha ná sin é arsan Baideán. Annsin nígh siad agus ghlan siad iad fhéin agus chuaidh siad a codladh trom tuirseach. Acht chomh luath géar is ghealaigh an lá arís bhí na gaisgídhe in-a suidhe acht bhí an Baideán in-a shuidhe chomh luath leo agus nuair a bhí siad gar a bheith réidh le n-imtheacht dúbhairt an Baideán "feicim sibh ag imtheacht chuile lá agus sibh ag tigheacht san oidhche trom tuirseach agus ché'n áith a mbíonn sibh ná cé leis a mbíonn sibh ag troid ná cé faoi a bíonn sibh ag trois agus ní imtíghe sibh gan mise indiú." "Ní bhéidh tú linn ná ní gróchann ar bith dúinn thú
    Máire Muiltheach
    Gort Meille, Co. Mayo