Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garvagh, Co. Donegal
Antoin Ó Dochartaigh

Léigh ort féin go bhfuil tú marbh agus tioman an faith mise an beathach chun toighe".
    Rinne siad seo agus nuair a chuaishe siad fad leis an teach thainig an bhean amach agus chuir sí ceist ca rabh Sean.
    "O" a deir an bhuchaill a "tá Sean bocht annsin agus tá eagla orm go bhfuil sé marbh".
    Nuair a chuala sí leo leigh sí cuaill amhas caointe aistí a chluinfea ins an domhan shoir.
    "Anois", a deir an buachaill, "bíodh ciall agat. Níl maith duit a bheith ag briseadh do chroidhe anois ná ní thabharfaidh do chuid caointe arais é."
    Nuair a shocraigh sí síos chuisigh sí leis é a iomchar isteach an toighe agu shín siad isteach agus babaidh na teinead é agus chaoin sí an dhá shúil aistí féin fá dheireadh deir an buachail léithe.
    "Níl maith duit a bheith ag briseadh do chroidhe fá dtaoibhse. Bhfuil sios agat goise dhéanfas nuid. Amach annseo fá chionn míosa eile pósfar tú fhéin agus mise. Mise mar a dheanaidh tú sin", arsa seisean, "rachaidh an uile short a bhfuil fá'n teach amogha.
    AT1350: The Loving Wife
    Brigid Ní Creaig