School: Gleann na gCoileach (roll number 1583)

Glannagilliagh, Co. Kerry
Seán Ó Ríoghbhardáin

1. Do bhí Eoghan Ruadh Ó Súílleabháin, an file ag gabháil an bóthar (?) lá, agus do chonnaich sé beirt bhan, agus gach duine ag crudh bó ar thaoibh an bhóthair. Lá an-bhrothallach ab'eadh é agus bhí an-thart ar Eoghan. Do theastuigh deoch go ghéar uaidh, agus dúbhairt sé leis féin go bfhaghaidh sé deoch leamhnachta ó's na mnáibh. Do dhei sé fé na ndeara (?) agus do bheannuig sé dóibh. "Bail ó Dhia ar an obair" ar seisean. "An bhail céadhna ort-sa" ars na mná. Nách breágh brothallach an lá é ar siad, "Tá sé an-brothallach" arsa Eoghan agus tá tart an-domhain orm-sa. Ba mhaith liom deoch d'fhaghail. Do bhí a fhios acu cé bhí ann agus dubradar leis go dtabharfhaidís deoch dá ndeineadh sé rann dóibh. Deanfhad agus fáílte," arsa Eoghan agus do cheap sé an rann so láithreach dóibh.

Chím dhá chruach dhúbha ar an móin,
    Dhá chapall chómhra dhá choin