School: Gleann na gCoileach (roll number 1583)

Glannagilliagh, Co. Kerry
Seán Ó Ríoghbhardáin

1. Do bhí fear saidhbhir 'na chómhnuidhe annsó fadó agus do bhí driotháir aige ná raibh púinn de shaidhbhreas an t-saogal aige de muinntear Mhuirchearthaigh iad. Ní aithneod an fear saidhbir an fear daibhir in aon cor do thug muinntir na h-áite gur mar sin a bhí an sgéal aige. Lá dá raibh an fear saidhbhir ag teacht isteach i bplás an mhargaidh do chonnaich sé a lán daoine bailighthe sa phlás. Nuair do chonnaich na daoine ag teacht é. do dheineadar beárna dó idtreó gobhfeacha sé fáth an cruinnithe. Bhí beirt fhear ag troid - a dhrioth áir féin agus duine eile. Fear mór láidre ead an duin eile agus bhí an lámh uachtar aige agus é ar tí an driothár a bhualadh nuair súid isteach an fear saidhbhir. Do thug an fear saidhbhir clabtóg maith fé an gcluas dó agus do dhein sé meall chómh cruinn ar an dtalamh é ós comhair na daoine. Bhí sean-duine ann agus dúbhairt sé
    D'fuilingéad fuil fuil ngosota (?)
    Ach ní fuilingeód fuil fuil dá dorta