Scoil: Doire Chonaire (uimhir rolla 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

Ar an leathanach seo

1. Fadó do bhíodh na daoine tímcheall fiche blíana d'aois sara gcaithfidís aon bhróg. Do bhíodh na leanbhaí cosnochtuithe i gcómhnuidhe.
    Núair a níghfidís a gcosa ins an oidhche deiridís nár ceart an t-uisge do chaitheamh amach acht é fhágaint ar an dtaobh chlé de'n dorus agus an ursal do fhágaint ar an dtaobh chlé de'n teinne. Síad na bróga a bhíodh acu fadó na bróga bonn adhmuid. Dheinidís íad san as uachtair seana bhróga agus cuiraidís buinne adhmuid fútha. Ansan cuiridís píosa fonnsa mór-tímcheall ar bhár an bhuinn.
    Nuair a bhídís ag dul go dtí an Aifreann thugadiís na bróga leó ar a gcúlaibh agus ansan núair a bhídís i giorracht cúpla cead slat do'n t-séipéal cuiridís na bróga ortha agus núair a bheidís ag teacht amach
    Neil Ní Shúileabháin
    Bocarnagh, Co. Cork