School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. (continued from previous page)
    . “Do chonac na craicne fén leabaidh,” arsa an seanadhochtúir. Bhí go maith. Cúpla lá na dhiaidh san cuireadh fios ar an dochtúir óg chun seanabhean bhreoite do leigheas. Chuaigh sé isteach sa seomra ’na raibh an duine breoite. Is é an chéad rud a dhein sé ná féachaint fén leabaidh agus cad a chífeadh sé ach crú capaill. Do chrom sé a cheann is duairt sé;- “d’ithis capall, seachain é sin a deirim leat nó ní fada go mbrisfidh ort.” Níor thug muintir an tí sin é arís agus bhí an dochtúir óg ’na cheap magaidh ag na daoine as san amach is ní raibh an tseanabhean ró-bhuíoch do.