School: Com Sheóla (B) (roll number 15646)

Kilmocomoge, Co. Cork
Conchobhar Ó Séaghdha

1. (continued from previous page)
    agus Seumas bocht go cruinn fé. Pé fáisg ba chruadha na chéile a tugadh don lachain na rug sí ubh acht sar bhí an talamh sroiste aici do rug Seumas uirthe agus chuir na phóca. Seo ar aghaid leo agus gan ar chuamas aoinne acu orlach sa bhreis a dheunamh ar an gceann eile go dtí go shroiseadar Loch na mBreac Dearg ar an ngualainn shoir do Chnoc Buidhe. Bhí seacht míle curta dhíobh annsan acu. Dhein Seumas sár iarracht annsan agus deirig leis teacht roimis an iolair agus casadh a bhaint as.
    Chun sceul gairid a dheunamh de bhain Seumas an tarna chasadh as an iolar ar chliathán Mullach Méise ar a dtaobh thoir de Bheanntraighe. Na dhiaidh san do lean sé go dtí a nid é, thuaidh i Mangartan i gCiarraidhe. Do bhain sé an lacha de annsan. Do thug abhaile an lacha ina bhacalainn agus an tubh in a phóca agus an tanam i gcúl a dhoirn, tar éis a cúrsa timcheal Chnuic Buidhe, Mullach Méise, Ceim an Fhiadh, Céim Cor a Bhualadh agus ó thuaidh go dtí an Mangartan.
    Nuair tháinig sé abhaile d'ollmhuig a bhean a bhreicfeast do agus nior[?] dhearmhúd sí an tubh a bheiriú do. Annsan dubhairt sí "ó beirim mo cheud bhuidheachas le Dia a Sheumais nár thug an fiolar leis tú, pé rud a dheunfainn gan lacha gan ubh."
    Seán Ua hEaluighthe
    Farranfadda, Co. Cork