School: Liscannor (B.) (roll number 4435)

Liscannor, Co. Clare
Dónall Mac Cárthaigh

1. (continued from previous page)
    Dáthócaidh sí na pictiúirí má dheanfadh sí rud choice. Dúbhairt an ceartc go dtiocfaidh sí ar ais blian ‘na dhiadh sin agus mbeadh a ainm ag taisdeál uaidh. Do dhein sé gach rud a dúbhairt sé agus annsin chuaidh sé amach an fhuinneóig arís.
    Nuair a bhí sé míosa caithte bhí leanbh beag ag Eibhlín. Bíodh Eibhlín ag mactnamh i gcomhnuidh ach ní féidir leí ainm an circín d’fágháil. Do thuit Eibhlín go tinn agus bhí Iarla Conchúbhair ag dul tré coill chun an dochtúir d’fhágáil. Chonnaic sé cearc beag liath istigh i nead agus bhí sí ag rádh leis na sicíní go mbeadh Eibhlín ag teacht amaireach mar ní raibh fhios aici gurb ainm an cearc na [Carminion?]. Chuaidh Iarla Conchúbhair abhaile agus dubhairt sé gach rud le Eibhlín. Nuair a tháining an cearc isteach do thug Eibhlín a ainm dó. Nuair a chuala sé go raibh fhios ag Eibhlín a ainm, do thosuigh sé chun a súile do piocadh amach, ach do thóg sí an crios amach as a phóca agus do chuir sí é idir í féin agus an cearc. Chuaidh an chearc amach arís, agus tháinig Iarla Conchúbhair isteach agus dúbhairt sé an sgéal go léir dó.
    AT0500: The Name of the Helper
    Peig Gáirnéar