Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

ag fear darbh ainm Pad Racán ar Árd na Ceardhcan.
    Tháinig fear mór ábalta isteach ar bhád go h-Arathiara. Shiubhail sé leis agus casadh Albanach air ag Sgoilt an Albanaigh agus mharbhuigh sé é. Casadh madadh fiachain air ar Chnoc an Mhadaidh agus steáll sé an ceann de. Chuaidh sé go Cruachan annsin agus phill sé anuas bealach Cheann Droma ar a bhealach dó casadh fear de chlann Amhlann air agus mharbhuigh sé é agus chaith isteach sa t-sruthán é. Baisteadh sruthán an Amhlainn air go dtí an lá indiu. Casadh cócaire air ag Cúl Baic agus mharbhuigh sé é agus baisteadh Muileann an Chócaire air ó sin amach. Áit eile Eadar-Dhá-Bhinn, lág atá ann, agus binn ar gach taoibh de. Áit eile Poll na Leitheán. Laig is eadh letih agus tá poll ins an áit seo agus bíonn cuid mhór leit an i gcomhnuidhe. Port a' Charnán áit eile tá port nó báigh annseo agus tá cuid mhór clocha ann.
    Seanach, Co. Dhún na nGall
    Tomás Mac an t Saoir