Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    comh h-olc acht níl sé comh glic leis an madadh ruadh. Tá cuid mhór broc i gCnoc Dhruim na Créige. Déirtear go bhfuil cuid mhaith madadh ruadh i gCnoc na Buirne.
    Comhnuidheann na madaidh uisge ins na h-aibhneacha. Ainmhidhe allta atá ins an ghrainneóig féir. Tá cuid mhór dealg uirthí. Bíonn sí na codladh rith an geimhridh. Níl dochar ar bith inntí.

Gliceas an Mhadaidh Ruaidh
    Ainmhidhe fíor ghlic atá san mhdadh ruadh. Seo sgéal fá na ghliceas. Bhí cearca na luighe suas ar thrucáíll i bPort an t-Sálainn. Tháínig an madadh ruadh oidhche amháin. Connaic sé an chearc suas ar an trucáill. Thoisigh sé ag gabhail thart agus thart go dtí go dtáínig mearbhlán ar an chirc. Nuair a thuit an chearc síos leis an mhearbhlan d'ith an madadh ruadh í.

Sgéal fa Ghearrfhiadh
    Bhí cú ag fear shíos i mBaile Mhichil. Chuaidh an fear agus an cú sios go Binn a Bhéil Mhóir ar lorg ghearrfiadh. Ní rabh siad i bhfád thíos gur éirigh siad ceann. Tharraing an gearrfhiadh díreach sios go bárr na binne. Ag bárr na bine chuaidh sé isteach i neid a bhí aige annsin, agus síos leis an chú bhocht. Marbhuigheadh
    Seán Ó Beaglaoich
    Seanach, Co. Dhún na nGall