School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

Créachta - Caor aitinne a bhruith agus an subh a ól.
    Fiabhras - Bhí bean ins an Bhaile-Úr agus bá gnáthach leithí Fiabhras Croidhe a leigheas. Bhí cupa min choirce aici agus bhí giota de shreangan aici. Ghnidheadh sí rud éiginteacht leis an mhin agus deireadh sí cúpla focla agus annsin gheibheadh an duine biseach.
    Teine Aghaidhe - Thiocfadh le duine teine aghaidhe a leigheas mar seo. Da mba é an sloinneadh amháin an t-athair agus an mháhair sul a bpósfaidhe iad thiocfadh le na mac a ainm a sgríobhadh roimh an tine aghaidhe agus chuireadh sin biseach air. Da gcuimleóchadh duine spideóg ar an teine aghaidhe geibheadh sé biseach.
    Faithne - Gheibheadh duine biseach ar fhaithne da sgríobhadh sé a ainm ar giota de pháípéir agus cuid de fhuil an fhaithne a chur ar an páipéar; gheibeadh sé fhéín biseach annsin dá gcaitheadh sé an páípéár ar shiubhal.
    Sleamhnán - Naoi ngiotaí de thom gróiseóíge a bhaint. Bárr an chead ochtar a chur ar an t-sleamhnán agus an cheann eile a chaitheadh ar shiubhal.
    Neascoidí - Sopa agus siuchra, bagún, Arán geal a chur in uisge te agus an t-arán a chur síos ar na neascoidí.
      1. cleachtas an leighis
    Máire Ní Bheaglaoich