Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Lá Fhéíl Brighde. Is gnáthach bruightín a dheanamh agus fota ghnidhtear crosanna agus bratóg brighde. Cuirtear cros ag gach doras. Is ar an aonadh lá triochad d'Éanair a tuithean sé.
    An Inid. Bheirtear Mart na h-Inide ar an lá roimh an chorgas.
    Dohnach an Chogarnaigh. Ar an lá seo bíonn aitreacha agus máithreacha ag cogarnaigh leo ag deanamh cleamhnais.
    Domhnach na Smut. Bíonn smut ar na fir agus na mna óga nuair nar phós siad. Bíonn siad ag amharc ag rádh dobhtha féin gur chóir dobhtha a bheith mar na fir agus na mná eile a phós.
    Ceadaoine Luaith. Ar an lá seo téigheann cuid mhór daoine 'un an aifrinn leis an luaith a fhagháil ortha.
    Aoine an Chéasta. Bá gnáthach le gach duine trosgadh go dtí an dó dhéag ó chlog ar an lá seo. Is é an t-aon lá amháín de'n bhliadhain nach mbíonn aifreann lé rádh. Bíonn seanamóir fada le rádh ag an t-sagart an lá sin.
    Satharn agus Domhnach Cásga. Bheirtear Domhnach Chásga ar an Domhnach indiaidh an Chorgais. Deirtear gó mbíonn an ghrian ag damhsa an mhaidín sin.
    Domhnach agus Luan Cingcíse. Deirtear má rugtar duine nó ainmhidhe ar Dhomhnach Cingcíse nach
    Máire Ní Bheaglaoich