Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

Ar an leathanach seo

1. Coinnle:- Sé an sort coinnle a bhí ag na daoine fadó agus iad ag ithe a suipéir coinnle a dhéanfadh a mháthair. Stroicfheadh sí sean braithlín no sean léine leatha sí píosa feóil a mbheadh an-ramhar agus dhoirtfheadh sí amach annsin é ar ghríosach beag nuair a bheadh sí ná laitheach. Tumhadh sí an seanchirt ann annsin agus tar éis cúpla noiméad bheadh an coinneal déanta. Gearradh sí in a ngiotaí beaga annsin é tuairim leath-shlát ar fhaid. Bhíodh sórt candlesticks aicí agus cineál píonsúir deánta aicí ar a mbárr a coinnfeadh gréim air fhaid is bhead siad ag itthe an t-suipéir, sé cinn a beadh deantá le h-aghaidh gach oidhche.
    Bhí aithne agam ar fear a bhí in a comhnuidhe san bpáráiste níl sé curtha acht cúig bliadhna Bhí sé ag treabhadh lá agus rith na capallaí air agus bhris siad
    Crís Ní Choncarra
    An Turlach Mór, Co. na Gaillimhe