Scoil: Camus (uimhir rolla 11290)

Camas, Co. na Gaillimhe
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fear anuas agus chuaidh sé siar go dtí doras an tseomra agus d'fhiafruigh sé dhuithe céard a bhí sí ag déanamh. Agus dubhairt sí go raibh sí ag cur a chodladh na páistí agus ('séard an) 'se an rud a bhí sí a' dhéanamh ag cuartúghadh guna le fear a' tíghe. Annsin fuair sí guna agus chaith sí urchar leis an bhfear agus bhain sí an tsúil as agus d'imthigh sé.
    Annsin tháinig dhearbhráthair agus mharbhuigh sí é. Annsin nuair a tháinig fear a' tíghe bhí sé ag ceapadh go raibh Máire agus na páistí marbh agus dubhairt sé go dtiubhradh leath a chuid airgid dhuithe dhá dtagadh sí fhéin agus na páistí amach. Tháinig, Máire agus na páistí aniar agus thug sé leath a chuid airgid dhuithe.
    Annsin faoi cheann tamaill tháinig fear dhá h-iarraidh le pósadh agus chuaidh sí in éinfheacht leis. Nuair a bhí siad sgathamh ag siubhal shuidh siad síos agus d'fhiafruigh an fear de Mháire an bhfaca sí aon nidh. Dubhairt sí nach bhfaca, Annsin d'fhiafruigh sé aríst dhí agus dubhairt sí an rud céadna. "An bhfeiceann tú mo
    AT0956B: The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers
    Máire, Bean Uí Finneachta