Scoil: Camus (uimhir rolla 11290)

Camas, Co. na Gaillimhe
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    & d'ith sé a bhéile. Ní mórán fonn do bhí air a' ghabhail síos sa teach an triomhadh oidhche, ach thairg an duine uasal scór punt dó, chuaidh sé síos.
    Amach i lár na h-oidhche tháinic fear geal aniar as an seomra, fear dubh & fear geal & fear dubh. Thosaigh siad ag bualadh a chéile, chuaidh an buachaill i gcongnamh do na fir gheala. Bhí sé féin & na fir gheala ag fághail an láimh i n-uachtar. Shuidh siad síos faoi cheann sgathaimh ag leigint a sgíthe. "A bhfeicheann tú iad sin anois" ars duine de na fir bhána. "Feiceann" ar seisean. "Bhí muid-ne ag obair & bhí siad-san 'na máighistrí orainn mar ba beirt mhac leis an mháighistir sin ort-sa iad. Ní raibh siad ag caitheamh an chirt linn-ne & tá muid-ne annseo ó fuair muid bás & beidh nó go n-íochtar na fiacha atá orainn". "A' bhfeicheann tú an tulán bruibh sin amuigh" ar seiseann. "Feiceann" ars an buachaill. "Tá pota óir faoi'n tulán sin & abhróchaidh tú le do mháighistir é thógáil, & na fiacha tá orrainn-ne íoch, & an méid a bhéas fághta, bíodh sé agad féin. Níl orainn-ne ach an méid sin anois go dtéidhidh muid caol díreach go dtí na Flaithis".
    D'fhan an buachaill ann go maidin & d'imthigh siad-san in a mbealach fhéin. Tháinic sé abhaile & d'innis an sgéal don duine uasal. Thóig sé an pota óir & d'íoc sé fiacha an cheathrair a bhí caillte.
    Bhí go maith is ní raibh go h-olc go dtáinig an oidhche & dubhairt an duine uasal leis go dtabharfadh sé sgór eile punt dhó "'á dtéidheadh sé sa teach anocht". "Ní feárr liom caoi a shaothróchadh mé roinnt airgid" ars an buachaill. "Ó thárla gur ar mo pháighe atá mé
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    AT0756B: The Devil's Contract