Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí bean ann roinnt bliadhain ó shoin agus bhí sí pósta agus bhí muirear mór aici.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    agus go d'teasbáineadh sí dhe anois an tig ina raibh an bhean caol dubh a chrúdheadh na ba gach maidin agus tráthnóna.
    Tháinig sagas faitcíos ar an mnaoi eile agus dúbhairt sí ná naghadh sí amach inaonchor mar na féadfadh sí é mhaitheamh do'n mhnaoi a bheadh ag déanamh díogbhála di mar sin, go deó. dá mbeadh aithne aici uirthi.
    Annsan dúbhairt an t-seana bhean gur tigh bán ar a raibh ceann tuighe, a bhí ar thaobh an bhóthair in aice an baile an tig agus go bhfeicfeadh sí é anois dá dteastuigeadh sé uaithe mar go raibh deatach ag eiríghe as.
    Ní ragadh bean an tíghe amach inaonchur agus bhí an sean bhean sasta an bean caol dubh a teasbáint di istig i mbuidéal ach bhí an iomarca eagla ar an mnaoi eile agus ní cheadeóchadh sí dhi é dhéanamh
    Seán Ó Dubháin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)