School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    iongantach an neart atá id t-athair. Annsan cuir sé ceist ar bean a tíghe airis cad é an caitheamh aimsire a bhíodh ag Fionn agus na Fianna. Do theasbeain sí cloch mór do a bhí thaobh amuigh den dorus, agus dubhairt sí go mbídís á caitheamh thar tíghe agus ag bhreith uirthi san a dtuitfeadh sé ar an dtalamh ar an dtaoibh eile. Rug an fathach ar an gcloich agus chaith sé thar tíghe í. Rith sé mór tímhceall annsan agus thuit an chloc ar a cois agus bhain an croiceann di ó glúin go sál. "Seadh" arsan fathach leis féin, "Más é seo an caitheamh aimsire atá ag Fionn ní foláir nó gur fear láidir é.
    Bhí eagla ag teacht air roim Fionn agus mheas sé gur b'fearra dhó imtheacht ar ais aisís go dtí an domhan thoir agus d'imthig sé leis.