Scoil: Cromán (B.) (uimhir rolla 12820)

An Cromán, Co. Chiarraí
Stiophán Ó Cobhthaigh

I naice abhann. Bhíodh said ag iascracht san abhann.
    Tháinig oidhche Samhna agus dubhairt Dómhnall le Diarmuid teacht leis amach chun rud éigin do ghuidh.
    Deirtear go mbíonn na big people, said san marbh amuigh an oidhche sin.
    Níor chuaidh Diarmuid leis agus chuaidh Domhnall leis féin. Chonnaich sé iad agus bhó mhór aca.
    Bhuail sé an bhó le bata a bhí aige agus dúbhairt sé “what do ye want that cow for” ans d’imthigh said. Do thioman se an bhó abhaile. “Oscail an tigh tá bó agam agus tabarfaidh sí bainne dhúinn”
    D’oscail Diarmuid an doras agus thiomanadar an bhó isteach sa tigh. Do bhí bainne go flúirseach aca. Tháinig oidhche Samhna arís, agus chuidh Dómhnall amach arís.
    Ní thaghadh Diarmuid leis . Chonnaich sé na daoine céadna. Bhí cómhra aca, bhuail sé an cómhra agus d’imthithig na daoine. Thógh sé an cómhra abhaile agus chuaidh sé isteach. D’oscail se an cómhra.
    Bhí cailín breágh beo istigh ann. Ní raibh sí ach leath-beo agus thugadar nourishment di.
    Tháinig sí slán arís “Welcome to your health”. Do bhí gold ring ag an gcailín agus ciarsúir ag an gcailín. Dubhairt sí le Dómhnall dul ar chapal,l agus capall do híreál i gcionn gach seacht mile agus beidh airgid a dhótain aige chun díol as gach capall.
    Do chuaidh sé agus bhí an ring agus an ciarsuír aige. Bhí bata aige agus an ciarsuíranairde air. Chonnaich sé an funeral agus bhí na daoine go léir ag faire.
    Tháinig sé suas leo, bhí comhra aca.
    Sar a imthigh Domhnall dubhairt an cailín leis “If any sod of my grave was dug before he reached the funeral she would die”
    Annsan labhair Dómhnall. Níl ach burch
    Pádruig F. Mac Cárthaigh