Scoil: Gort Buidhe (uimhir rolla 14509)

An Gort Buí, Co. Chiarraí
Gilbert Mac Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an coirce curtha. Ní dúbhairt an bhean Focal acht bhíadh a croidhe in a béal gach aon lá leis an eagla go bhfaighead a fear amach cad a bhí déanta aice. haitheadh sí an oidhche ag paidireóireacht ag iarraidh cabhaireach ó dhiá.
    Bhí an aimsear go breágh bog agus bd'fhás an coirce súas go breág agus go glas agus go borbh. Bé an coirce do b'fhearr a bhí sa pharóiste na tuatha an bliadhain san. Nuair a bhí an coirce gearrtha san bhFoghmhair aagus nuair a bhí sé buailte bé an gráinne ba bhreaghtha dá bhfeaca ríamh san áit sin. Annsan d'innseadh an scéal go léir don Feirmeóir agus chuireadh an ainm páirc an lócháin ar an bpáirc. Tá seans- theampall ann leis inaice na pairce agus ó an lá san go dtí an lá indiú Tá Cill-Lócáin mar ainm ar an áit.
    Cill Lócháin, Co. Chiarraí
    Diarmaid Ó Donnchadha