Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

Ar an leathanach seo

1. Ins an tseana do bhíodh alán nósanna ag na sean daoine mar gheall ar laetheanta áirithe a bhíonn 'san blian. Ceann de's na laetheannta san iseadh an t-aonú lá deug ar fhicid de mí Eanair.
    Do dheineadh na cailíní go léir saghas bábóige le punainn coirce nó cruithneacht, agus do chuireadh siad aghaidh air, agus annsan do chuireadh siad éadach bán nú éadach dubh ortha féin, agus do théigheadh siad amach ag lorg airgid leis an mBríghideóg.
    Do théigheadh siad ó thigh go tigh ag lorg airigid agus do bhíodh nósanna ag na sean daoine mar gheall ar sin. Do dheineadh na sean daoine saghas creasa, agus do choimeádadh siad iadsan, agus deireadh siad paidir do Naomh Bríghid chun breóidteachtaí na bliana do choimeád uatha, agus an ghaoth leis. Tá na nósanna go léir imthighthe anois.
    Ceann eile de's na laetheannta is eadh Lá Samhna. Oidhche Samhna do geibheadh na buachaillí óga
    Cáit Ní Mhurcadha