Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

bhí Cáit ag iarraidh ar éalodh le Seán agus do chuir a athair fé glas é.
    Nuair a tháinig oidhche an pósta bhí an sagart ann chun an bheirt do phósadh agus chuaidh athair Cháit isteach go dtí an seómra in a raibh Seán agus dúbhairt Sean leis "Má leigfear amach mé ní pófaidh Cáit Ní Creimín ó anocht amach."
    Níor thuig an sean fhear i gceart cad a bhí se tar tar éís a rádh agus do leig sé amach é.
    Nuair a chonnaic Cáit é do chuaidh sí amach agus do chuaidh an agart amach agus do dhein sé fáinne as an raithneach agus do phós sé an bheirt. An oidhche sin do chuaidh siad as an oileán agus cúpla blian na dhiaidh sin thánadar thar nais nuair a chuaidh de feirg an athar.

Eibhlín Ní Dhonnchadha
    Baile an t-Seipéil
    Sgéalaidhe: Eibhlín Ní Curráin, Dubh Coille
  2. Bhí file i nDairbhre gur b'ainm do Diarmuid Ó Donnchadha agus bhí se ana mhaith chun píosaí filidheachta a aithris. Do bhí fear in-aice leis agus bhí ba aige agus hélén an ainm a bhí air agus do dhein Diarmuid an píosa filidheachta seo mar gheall ar an mbád.

(I)
    "Do shíleas a dháltha go rabhas triamh casta