Scoil: Doire Chonaire (uimhir rolla 4845)

Doire Chonaire, Co. Chorcaí
Éamonn de Paor

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thugaidís puinn do alán daoine. Thugadís alán feóla d'á a lucht leanamhna féin. Do chuireadh amach ó India d'os na daoine. Do lobhaidh an rís ortha agus do caiteadar amach san bfairrge í. Bhídís ag ithe an praiseach buidhe a fhásadh ins na goirt. Fúaireadh fear bocht marbh tímcheall an bhaill so agus do bhí ceithre malaí prátaí aige. Do fuair fear eile bás, tar-éis cúpla prátaí d'ithe, fúair sé bás sa Gleann-Garbh. Ní chuiridís íad i roilig ná i dteampall acht ins an áit a gheibhidís bás. Criocháin do fhás an tríomhadh blían agus "Blían na gCriocán" a tugtar air. D'fás na prátaí an ceathramhadh blíain ar nós clocha na trágha. Bhíodh gáirdín beag cabáiste ag na daoine agus caithfidís é fhaire ar feadh na h-oidhche ar eagla go goidfí úatha é. Bhídís ag cluiche fíadhna isteach chun íad do mharbhú agus do chuiridís ar salann íad íad fé an dtalamh san a gheobhfaí íad.
    1. am
    Peig Ní Shúileabháin