Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    troime a thuit ó thoin - an oidce roimh la le Gobnatan - Sneachta caíthte ab eadh é aoirde na dtighthe de seídhte isteach in na logánaibh.
    An tarna lá deag den mí seadh bhíodh aonach Mágh Cromtha ann an uair sin. Teip an t-aonach go dtí a naoiú la deag den mí nuair a glanadh eígin deanta boithribh. " Nuair a eirigeas-sa ar maidin d'oschlas theip orm cró nó stábla d'fheiscint leis an gcruaich sneachtaidh. Bhí sé i lár an lae go maith sarar raibh casán glanta agam go dtí cró na mbó agus ba dóbair go dteipfheadh orm an tobar a bí ar taobh an bóthair d aimsiú in aon chor. Daoine na raibh puinn loín istig aca fuaradar sgannradh ón ocras an uair sin mar do dhein sé sioc anuas ar an sneachta i dtreó na feadfhadh eán siubhal air.
    Mucadh moran caorach ar na cnocaibh an uair sin.

Amlaoibh O Loingsig