School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. Reilicigh
    Ta reilic i bPoll -an-t-Somais a dtugann siad mar ainm air Reilic Chillchomain agus ta se ar thaobh an chnuic os cionn na fairrgeadh agus se an fath go dtugtar Cillchomain air mar go raibh naomh ina chomhnuidhe ann a dtugtai mar ainm air naomh Chomain agus d'fhag se tobar beannaighthe ann mar a gceadhna . Ta reilici beaga eile ann chomh maith a gcuirtear paisti gan baisteadh ionnta agus tugann na daoine mar ainm orra cillini . Ta ceann i Sraith-an- tSeagail . Ceann ins Rosdumhach. Ceann i nGleanncharlai agus ceann eile in Inbhear . Ta teampall eile i ndun Fhinneadha go bhfuil seipeal deanta ann agus rineadh e in aon oidhche amhain . Scata caorach abhi a dheanamh agus chuirfeadh siad ceann air acht mar beag fear a bhi ag dul an bothar ar maidin go moch nar chuir aon ' Bhail o Dhia ' orra .
    Mairéad Ní Dhochortaigh
    Séamus Ó Dochartaigh