School: Leitir Fhada

Letterfad, Co. Donegal
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

óltar é, agus i n-ámannaí cuimiltear é ar an báll nimhneach.
    An uile uair a ndeantar turas, fágtar rud éiginteacht ag an tobar. Corr-uair fágtar áirgead ann nó ceanglaidhtear píosái de lása nó de eadach ar na toim. Ar an áltóir bheag in-aice an tobar tá cloch cruinn tórlach ar dhoimhneacht agus deirtear gur amharc Colmcille fríd an clóch sin agus gur bheannuigh sé an áit thart fa dtaobh de, a dtiocfadh leis a fheiceail fríd an clóch sin. Deirtear fósta gurabh é sin cloch a gcuirseadh na mánaigh coinneáil in a seasamh ann, agus go rabh beirt acu ann acht nach bhfuil an ceann éile le fághail anois. An uile dhuine a mbíonn droch radharc aige, amharcann sé fríd an póll ‘san clóic seo, nuair a gnidheann sé an turas. Tá clóch mhór éile ann fósta sa tálamh, le do dhruim a chuimilt air do’n déideadh agus cúpla ceann éile. Gidh go bhfuil an tobar suidhte i lár páirce, níor chuir duine ar bith cosg leis an turas, acht i bhfad ó shóin, tigeadh daoine i bhfad ar shiubail go dtí an áit seo leis an turas a dheanamh. Thogadh siad Longphuirt agus d’fánfad siad annsin
    Maighread Ní Ghállochobhair
    Disert, Co. Donegal