School: Cruit Island (roll number 16069)

An Chruit, Co. Donegal
Pádraig Ó Domhnaill

mór ins sna beannaib agus caithfid sé go bhfuil sé ag dul isteach ibhfad sa talamh.
    Deirtear go deachaidh muinntir Árann
    n-a bhfolach ins an uaigh seo nuair a tháinig saighidiúirí "Cromwell" i dtír ar an oileán. D'fhan siad ann ar feadh trí lá agus ní rabh na saighidiúirí abalta duine ar bith ' fheiceáil. Sa deireadh chuaidh fear amháin amach le feiceail rabh na saighidiúirí ar shiubhal. Chonnaic siadsan é agus mharbhuigh siad é agus thainig siad ar an mhuinntir eile a bhí istigh san uaigh agus mharbhuigh siad uilig iad acht amháin beirt fear a fuair ar shiubhal uabhtha(?).
    Sin an fáth a tugadh "Uaigh an Ár" ar an uaigh ("The Cave of Slaughter). Aodh bán agus Seamas Cróin, ainmneacha na fir a thainig saor as. Leag(?) siadsan currach agus tharraing siadsan as "oileán na Cruite" a bhí ar a taobh thoir daobh(?). Deirtear go rabh an tóir na ndiaidh acht shroich siad cúl na Cruite , d'fhág siad an currach agus d'imthigh siad go h-iochtar an oileáin. Léim siad 6(?) binn annsin agus shnámh amach go dtí ceann de na h-oileáin acht taobh amuigh de Thóin na Cruite agus chuaidh i bhfolach ann(?) ar an namhaid. Ní rabh na saighidiúirí
    Máire Ní Searcaigh
    Proinseas Ó Domhnaill