School: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Donegal
Pádraig Mac Cnáimhsighe

1. Scéal

Bhí fear agus bean ann in am amháin, agus ní rabh aca ach aon n'ighean amháin. Lá amháin smaointigh an fear a' ghabhail go Meiriceá.

Sgéal
    Bhí fear agus bean ann in am amháin, agus ní rabh aca ach aon n'ighean amháin. Lá amháin smaointigh an fear a ghabhail go Meireceá. D'fhág sé slán ag a bhean agus ag a n-ighean águs d'imthigh sé. Indiaidh tamaill fhada a chaitheamh thall, Chuir sé céad punta 'ná bhaile. nuair a bhí ná céad punnta tamaill acú mheas siad gur cheart é a bhriseadh. D'imthigh an bhean óg 'un t-siopa agus bhris sí é. An lá seo a bhris síse é tháinig fear bocht isteach agus d'iarr sé lóistín ortha. Ní rabh bean an tighe sásta lóistín ar bith a thabhairt dó. Dubhairt sí go mbéadh na comharsannaí ag magadh fútha cionnuis gur choinnigh sí é. An oidhche arist sá deireadh choinnigh sí é. An oidhche seo nuair a bhí gach duine na luighe, tháinig an trup go dtí an doras. D'iarr na daoine a bhí amuigh iad a leigint isteach nó mur leigfeadh go gcuirfeadh siad isteach an doras. D'iarr an fear bocht ar an tseanbhean gan labhairt. Sa deireadh, chuir siad isteach an doras. Chuir siad ceist ar an tseanbhean cá rabh ná céad punta a bhris sí indiu. Níor labhair an t-seanbhean
    Pádraig Ó Eachmarcaigh
    Glaise Chú, Co. Donegal