School: Scoil Éinde, An Spidéal

An Spidéal, Co. Galway
Seoirse Ó Flaithbheartaigh

1. (continued from previous page)
    an buachaill is beag nar imthigh siad fiadháin. D'iafruigh siad dhó cé as a tháinic sé, nó cé é fhéin. D'innis an buachaill dóibh ar fad. Ní raibh aon deis aca na píosaí óir a fhagháil acht leis an bpíosa feóla a leigeann síos ó bhárr an chnuic, agus thugach na h-éanacha aníos aca é. Dhíol an buachaill an méid óir a bhí aige in-a chuid pócaí le na daoine. Bhí an buachaill saibhir uaidh sin amach.
  2. Scéal

Bhí fear i gConnamara fadó ins an mbaile ar a dtugann siad Úirid ar, agus sé an t-ainm a bhí air ná Seán Buidhe an Úirid.

Bhí fear i gConamara fadó ins an mbaile ar a dtugann siad Úirid ar, agus sé an t-ainm a bhí air ná Seán Buidhe an Úirid. Bhí brionglóid aige trí oidhche indhiaidh a chéile, dhá dteigheadh sé go dtí droichead luimnigh go bhfuidheach sé pota óir ann. D'imthigh leis agus shiubhail sé ann. Chaith sé an lá sin ag cuartughadh, agus lá in-amháireach,. Bhí teach ag gréasuidhe ar leath taobh an bhóthair, agus d'éirigh sé amach agus d'iarraidh sé de Sheán buidhe céard a bhí sé ag déanamh thart annsin le cúpla lá, díthchéille arsa Seán Buidhe. Neac a tháinigh agam dhá dtagann go béal dhroichead luimnigh go bhfuighinn pota óir ann. Ó a amadáin adeir an gréasuidhe,nach dtáinig neach agamsa dhá
    AT1645: The Treasure at Home
    Diarmuid Ó Fátharta