School: Killorglin (B.) (roll number 12832)

Killorglin, Co. Kerry
Ml Ó Donnchadha

1. Uaigh na dTrí Righthe agus Bothar na Lochlannach
    Tráthnóna ile agus mé ag caint le Dóm. Ó Duibhir luaidhte cheana, do theasbáin sé dhom i gcúinne páirce in aice a thighe féin trí clocha agus a mbarra os cionn talmhan agus dubhairt sé gurbh é suid "uaigh na dtrí righthe." Nuair a bhithear ag baint mhóna ins na portachaibh sa Baile Fearainn seo de Mhuing a' Phúca, dubhairt liom gur castí ortha uaireanta fad ó giota mór fóla timcheall ceithre fóid i ndoimhneacht fé uachtar an phortaigh ach gan aon chnamha bheith le fhaghail. Is deallrathach gur buaileadh troid san áit seo le Ré na Lochlannach mar tá giotaí sean-bhothair le feiscint annso fós ag dul soir tríd an Roinn agus siar go dtí Ros Beithe agus an Cromán cois na farraige áiteanna go dtagaidís na Lochlannaigh i dtír go dtí gur briseadh cath ortha ag Muinntir Mhuircheartaigh ó Corca Duibhne agus ag Muintir Locha Léin timcheall 831(?)
    Deirtear liom go raibh an bothar so marcálta ar léarscalaí an Ordnance Survey bliadhanta ó shoin agus ní fheaca aon cheann acu súd.
    M. Ó Donnchadha, P.O. Cill Fhorglan
        2. public infrastructure