School: Gníomh go Leith (C.) (roll number 3686)

Gneevgullia, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chróinín

1. Nuair a bhí an Mhaighdean Muire ar a tucheadh ó ne Giúdaithe agus Mac Dé ar a druim agus é n-a pháiste bheag, tháinig sí isteah i dteach agus bhí theine mór ann. D'iarr sí ar bhean an tighe a dtiúbradh sí cead de cúpla fata a chur síos sa teine do'n pháiste. Dubhairt an bhean tú ná túibhradh, go raibh deifir uirri, go gcaithfeadh sí aran adhéanamh do'n mhuintir a bhí amuigh. Chuaidh an Mhaighdean amach agus tháinig sí isteach i dteach eile agus bhí bean an tighe ag fadi teine agus ní raibh aon teine aici ach dhá splaincín beaga dhidheacha. D'fhiafruigh an Mhaighdean de-sin a dtiubhradh sé cead de cúpla fata a chur síos sa teine do'n pháiste, agus dubhairt an bhean tú go dtiubhradh agus failte. Thosuigh sí ag briseadh amach na teine gur cuir sí síos na fataí innti do'n pháiste agus ní raibh aon dearg into agus bhí sí ar spúl gur bhris sí ar bealach éigin iad do'n pháiste, agus nuair a bhí na fataí bruite dubhairt an Mhaighdean Muire léis an mbean an teine fhadú dteannta chéile. Chómh luat agus cuir sí an teine le cheile las sí suas ar a 'bpoinnte baise, agus ní raibh moill noiméad go raibh an teine agus ndan' chuile rud a bhruith do bhean a tighe. An bhean a d'eithigh í foai na