School: An Clochar, Neidín

Kenmare, Co. Kerry
Brighid Ní Lochlainn

1. ''Aistriú an Luain ó thuaidh nó aistriú an Aoine ó dheas, muna mbeadh agat ach pocán gabhair ní dócha go rithfeadh leat.''
    Dá mbeadh duine ag imeacht ó bhaile agus gur ó thuaidh a bheadh a thuras ní léighfeadh na sean daoine dó imtheacht Dé Luain. Mar an gcéadaoin í leigfidís dó dul ó thuaidh dia h-Aoine. Deirtear na beadh aon phioc den ádh ag an duine sin.
    Nós atá ag a lán daoine gan mhuc do mharbhú Dia Luain. Deirtear ná bheadh aon rath ar an gcuid eile ded' mhuca.
    Deirtear leis nach ceart do dhuine a chuid gruaige so bhearradh Dia Luain.
    Nuair a thagann duine isteach i dtig agus go mbíonn cuigeann á dhéanamh ann, bíonn air buille do bhuaileadh leis an loingthe nó an bairle do chasadh mar bheadh amhras ar na daoine gur leo an cuigean go mbéarfadh an cuairteóir an t-ím leis.
    Má bhíonn dhá dhoras i dtig, is ceart do cuairteoirí teacht isteach ags dul amach an doras céadhna.
    Aon áit go mbíonn lios ní ceart dul suas air, brosna do bhailiú as, bláthanna do