School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 05_004

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 05_004

1. (continued from previous page)
    ortha le iad a choinneál slán ó’n dúbh. Nuair a bhíonn na barranna críonaighthe annsin, tosuightear dá mbaint. Nuair bhíonn siad bainte pioctar iad agus cuirtear abhaile iad le asal no capall, acha na fataí a bhíonn le h-aghaidh síolta cuirteari bpoll iad ins an ngarrdha más gainimh atá ann agus mar ab’eadh cuirtear I bpoll ar an muirbheach iad. Siad na cineál fataí a fhásann ins an oileán seo ná, dates, atan, bannes, atan, baitns, bpicutes agus kettpicks achc siad na dates na fataí is fearr a fhásann ann.
  2. Ainmhidhthe na Feirme 1 adh Nodhlaig 1937. Siad na h-ainmidhte feirme atá again ag baile ná, bó, laoi, asal, caoirigh, gabhair, cearca, lachain, muca agus mada. Nuair bhidhtear leo ‘hoirde’ agus nuair a bhidhtear ag glaodhach ar a’ mbó séard a deirtear “betín” agus nuair a bhidhtear ag glaodhach ar an laoi séard a deirtear “suicín”.
    Bairtle Ó Cualáin