School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. (continued from previous page)
    seo adubhairt an ríogh. Imthigh aghus cuir ar ais aríst iadh go dthí an áith céanda iad. Annsin thosuigh Paidín dhá mbualadh gur chuir sé go h-ifreann iad agus d'fhágh sé annsin iad aghus tháinic sé ar ais go dthí an ríogh.
    Annsin thugh sé obhair eile dó, aghus se'n obhair eile an loch a bhí thaobh thíos dé'n teach a triomhadh. D'imthigh an ríogh an lá seo aríst, roimh imtheacht dó dubhairt sé le ceann de na buachaillí a bhí aighe cloch aoil a caitheamh ar a cheann.
    Annsin caith siad an cloch aoil air, agus annsin d'ól sé braon amhain, agus bhí an loch triomhuigthe aighe. Annsin nuair a d'éirigh dubhairth sé tá mé buidheach ar shon mo hatha nua, agus annsin chuaidh sé abhaile chuigh a mháthair. Rinne siad theach nua, agus an cloch a bhí ar a cheann rínne sé ceithre chuinne de'n teach dhó, aghus chuaidh siad in-a gcomhnuigh ann, aghus bhí siad saidbir uaidh sin amhach.
    AT0650**: The Strong Youth
    Bríghid Seoighe