School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. (continued from previous page)
    ar an thálamh. Thugh sí phíosa cacha, agus buidheal bháinne dhíth. Ac chá bfuigheadh sí na smhéara an tráth sin dhé'n bhlían. Bhí fhíos ag an léas-mháthar go maith ná raibh aon smhéar le fághail. Ach bhí shúil aichi go bhpréacfidhe san snéachtha í.
    D'imthigh an chailin bhocht léithe gan fhíos aichi ca bhfúigheadh sí na smhéara ach ag imtheacht romhpaí go dhtainich sí go theach béagh ar thaobh an chnúich. Chúaidh sí istheach ann. Bhí théine mhór ann agus théigh sí i fhéin agus thárraingh sí amhach an lón dhón a bhí aichi. Is ghearr d'thainich thríur fír beagha istheach, agus dh'iarr siadh phíosa cacha uirthí. Is ró-dhóna liomh é a dhéir sí, ach mhár sin fhéin glach siadh í. Annsin léaghadh anuas chacha dheas mhílis aiche, agus buidheal fhíon. Bhí sí an buidheach dhoibh. Nuair a bhí a lón ithigh aichi dhubhairth siadh léithe a dhul amhach agus cuidhe dhé'n t-sneachtha a sgubhú dé'n t-shráidh. An fadh agus bhí sí amuigh. Bhí siadh ag cuimhnú ce'n na rudhaí a b'fearr a thabhairth dhíth. Bhí siadhsan inann a rógha rudh a dheanamh mhár bá cuidh dhé'n t-sluagh sidhe iadh. "Tugaim-sé mhar buaidh dhíth" adhéir an ceadh fheár "i bheadh agh dhul in breagtha chula la a beidh sí chur tarthaí." "Tugaimh-se mhár buaidh dhith," adheir an dhára dhúine, "go bhfuighe sí phíosa óir fhá na cheann chuile mháidhin éiréochas sí."
    "Tugaimh mhár buaidh dhith." adhéir an tríomhadh dhúine. "Go mbheidh sí pósth[a] ag mhach rígh gan mhóill."
    Nuair a thainich sí isteach glacthar buidheacthas léithe, agus lionadh an císin lé smhéara nár fachthas a leitheadh ariamh ceana. Cuaidh sí abhaile annsin agus níor ghoill an fhuacht uirthí. Ní athas a bhí ar an leas-mathair as ucht i tigeacth, ach taithnigh na smhéara léithe, aghus bhí an iongnamh
    AT0403: The Black and the White Bride
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes