School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. An fhear a d'foghluim an chéird.
    Bhí fear ann fadó agus bhí mach aige Bhí athair an nfhir oig ag éirighe sean, agus dubhairth sé go raibh sé i n-am aige na beithidhigh agus na caoirigh, agus an t-airgead a tabairth dó'n mach. Dubairth sé leis bail aicinth a chur air agus posad. Lá amain bhí an mach ag seolad na mbeithidheach, agus bhí sé ag dul thar ceardtan. Chuaidh sé isteach ag an ngabha agus d'iarr sé an inghean air. Dubhairth an gaba leis nach dthiubhrad no go mbead ceard eicinth aige. Chuaidh se abhaile cuigh athair agus d'innis sé an sgeal do.
    Dona go leor ar sa'n an t-athair. An cead lá eile bhí sé ag seolad na mbeidteach san aith céadna. Chuaidh sé isteach ag an ngabha agus d'iarr sé an inghean air. Tainich feargh ar an ngabha, agus dubairth sé nach dthiubhradh An cead lá eile seoil sé na beithidhigh san bpairch. Annsin connaich sé bádh agus longa i bfad uaidh agus bhí fear ins an mbadh agus é ag déanamh ciseán Chuaidh an buacaill seo aige agus d'iarr sé air an ceardh a mhúineadh do
    Má bhíonn sé muinthe agath i gceann shéachtaine thiubharfhadh mé £200-0s-0d duith
    Mártan Ua Búrca