School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. Sgéal: Bréag na h-Eireann
    Bhí Rí ann fadó i Sasain. Bhí inghéan aige agus ní bhfuigeadh aon duine í ach an té a d'innseochadh oiread bréag dó gó gcaitfeadh an Rí trí bréag a thabhairt air. Bhi buachaill óg shíos i Gaoth-Dóbhair agus chá dean sé gach aríamh ach ag buachailleacht gabhar. Bhaist siad Billí na nGabhar air. Nuair athainic sé isteach oidhche amain, dubhairt sé lena mhathair: "Rachaidh mé chun aonaigh amaireach agus diolfaid mé oiread de na gabhar agus ceanneochas culaidh úr damh. Rachaidh mé anonn go Sasain agus fiachaidh me inghéan an Riogh a bhaint"
    Bhí tú i dtólamh amaideach agus tá tú ag eirigh níos measa. Chuaidh Billí chun aonaigh agus dhíol sé na gabhair. Chuaidh sé go Sasain agus chuaidh sé isteach igcathair an Riogh. D'eirigh an Riogh agus craith sé lamh leis. Shíl sé gur Prionnsa as Eirinn a bhí ann. Fuair
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    Pádraig Mac Ailin