School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. (continued from previous page)
    Braithre San Proinseis a chuir ar bun í. Bhí tuairim agam o'n fhocal "Cill" bheith san ainm go raibh teach phobal ann sa tsean am, ach níor chualaidh an té bá sinne ar an bhaile iomradh ariamh ar Theac Phobal a bheith ann
    Ní raibh cloch ar mhuin cloiche ann mar dearbhadh go raibh an leithead aríamh ar an Cruit. Chonnaic Séimí Neansaí abhí ag tarraingt ar cheud blían, maidí trom ádhmaid ag teacht aníos faoí an gaineamh ann ach focal fan teach phobal, a chuir an focal "Cill" in mó ceann-sa níor chualaidh mé.
  2. Braithre Dhúin na-nGall
    Mar sin fhein da mbéinnse ar an Chruit, nuair a thainic an scabadh sa tseachtmhadh h-aois deag ar an braithre a bhí i mainistir Dhúin-na-nGal[l] Níl amhras ar bith orm nach bhfeicfinn sgaifte acú, ag sathadh Eaglaise fan ait a bhfuil an roilig anois. Bhí cruthu agam ar urnaighthe a deirtear mar thuas leí [?] "Turas go raibh bainnt ag Órd San Proinnsei[s]
    Pádraig Mac Ailin
    Múinteoir